Aanleg van graszoden

Hoeveel graszoden heeft u nodig?

De graszoden van Woldgras hebben de volgende afmetingen: 40 cm breed en 250 cm lang. Ze zijn dus exact één vierkante meter.

Bestel evenveel graszoden als het oppelvlakte in m2 (lengte x breedte) en tel hier 5% bij op voor het op maat maken van de zoden.

Voordelen van graszoden van Woldgras:

 • Direct groen en strak resultaat
 • Graszoden kunnen bijna het hele jaar door gelegd worden
 • Graszoden zijn voordelig
 • Geen plaats voor onkruid

Tips voor het leggen:

 • Start met leggen langs een lange, rechte zijde en liefst in de verste hoek
 • Loop niet over de grasmatten die net gelegd zijn (zo minimaal mogelijk gedurende 1 á 2 week)
 • Zorg ervoor dat de graszoden goed en strak op elkaar aansluiten
 • Poets oneffenheden weg die ontstaan bij het aanvoeren van de graszoden
 • Bemest uw gazon tijdig en met regelmaat, wij kunnen u hier bij helpen !
 • Let erop dat de uiteinden van de zoden helemaal omgeslagen zijn

Stappenplan:

Stap 1

Verwijder uw oude gazon

Door gebruik te maken van onze zodensnijder kunt u snel en gemakkelijk uw oude gazon lossnijden. Het is het ideale hulpmiddel voor uw gazonrenovatie. Met de grassnijder kunt u uw gazon effectief renoveren door nauwkeurig en snel zoden uit je gras te snijden

Bekijk hieronder de video:

Bekijk de beschikbaarheid en prijzen van onze zodensnijder.

Stap 2

Oude grasmat opruimen

Verwijder de losgesneden zoden en ruim alles netjes op.

Stap 3

Egaliseren

Het belangrijk dat de ondergrond vlak en vast is. De volgende punten zijn belangrijk voor een vlak en strakgazon:

 • Zorg dat je een droge ondergrond hebt
 • Je start altijd door de grond grof te egaliseren. En waarnodig grond aan of af te voeren.
 • In de volgende stap kun je de ondergrond aandrukken, dit kan door de grond aan te drukken met de voeten of een roller. Dit is erg belangrijk: wanneer je de grond namelijk niet indruk zakt de grond bij de eerste regenbui weg en krijg je hobbels in het gazon.
 • Vervolgens kun je met een hark, plank, waterpas of machine de grond egaliseren. Dit noemen we in vaktermen afrijen. Het afrijen van grond voorkomt putten, bulten en oneffenheden.
 • Wanneer het afrijen is afgerond raden wij je aan de grond nog lichtjes los te harken.

Vlak maken grote oppervlakten

Grote oppervlaktes? Wij hebben het juiste materiaal om grote oppervlakten te egaliseren. Denk bijvoorbeeld aan een minikraan of shovel voor het egaliseren van grond.

 

Stap 4

Graszoden leggen

U bent er klaar voor om de verse graszoden uit te rollen. Alvorens het uit rollen adviseerd Woldgras u het volgende vrijblijvend;

Wilt u het wortelen van de zoden versnellen en het gras stimuleren lange wortels aan te maken? Bestel dan onze aanleg-bemesting. Deze mest is rijk aan fosfor en bevordert de wortelgroei. Een goed geworteld gazon is beter bestand tegen droogte en gazonziekten. Bestel hier makkelijk via onze webshop.

De aanlegbemesting dient voor het uitrollen uitgestrooid te worden.

Denk voor dat je begint goed na wat de meest logische plek is om te beginnen. Aanvoeren over reeds gelegde graszoden is geen optie. Rol om te beginnen graszoden uit over de lengte van een lange rechte zijde. Alle andere grasmatten worden haaks hierop uitgerold. Werk vervolgens rij voor rij het gazon af.

Moeten de graszoden in verband gelegd worden?
Een gazon aanleggen is niet hetzelfde als het leggen van bestrating of het metselen van een muur. In verband leggen van de graszoden is dus onnodig. De wortels geven de stevigheid zodra deze zijn aangegroeid.

Stap 5

Gazon bemesten

Is het nodig om het gazon te bemesten? Dit is één van de meest gestelde vragen over het gazononderhoud. Het antwoord daarop is duidelijk: Ja! Een gezonde grasmat kan namelijk niet zonder voeding. Hoewel er van nature ook voeding in de bodem zit is het noodzakelijk om met gazonmest regelmatig de hoeveelheid voeding aan te vullen. 

Waarom het gazon bemesten?

Net als alle andere tuinplanten heeft ook gras voldoende meststoffen nodig. Met de juiste voeding groeit het gras, krijgt het een donkergroene kleur en verbeterd ook de conditie.

Stap 6

Wanneer, frequentie en hoe te maaien?

Een van de belangrijkste adviezen is om het gras maaien aan te passen aan de groeisnelheid van het gras.

 • Wekelijks in de perioden maart-april, juli-augustus en oktober
 • Tweemaal per week in mei-juni en september
 • Maai het gras niet korter dan 3 centimeter
 • Laat het gras niet langer worden dan 6 centimeter
 • Maai het gras niet wanneer het nat is
 • Maai het gras hoger wanneer het erg warm weer is

Grasmaaien in het voorjaar

Zodra het gras in het voorjaar (weer) begint te groeien, start voor u het wekelijkse gazononderhoud. De eerste keer dat u het gras maait, stelt u de messen van de grasmaaier wat hoger af dan u gewend bent. Denk aan een maaihoogte van 5 tot 6 cm. Doordat het gras hoogstwaarschijnlijk wat langer is dan tijdens het maaiseizoen, voorkomt u op deze manier dat er te veel gras wordt weggenomen. Stelregel is om bij een maaibeurt ongeveer één derde van het gras af te maaien.

Na de eerste maaibeurt mag u uw grasmaaier instellen op de normale stand van tussen de 3 en 4 centimeter. Gedurende het voorjaar zal de groei van het gras steeds verder toenemen. Na half april is het daarom nodig om tweemaal weeks te maaien. 

Grasmaaien in de zomer

Door de toegediende bemesting, vele zonuren, gunstige temperatuur en het water dat u naar behoefte van het gazon toedient, groeit het gras in de zomer snel. Eens per 4 á 5 dagen maaien is zeker noodzakelijk om uw gazon mooi te houden. Houd er rekening mee dat uw gazon snel kan uitdrogen op hete zomerdagen. Dit gaat u tegen door het gras iets minder kort te maaien. Maait u zeer regelmatig, dan kunt u de reeds genoemde mulch methode toepassen. Het gemaaide gras dient dan eveneens als bescherming tegen de verdamping door de zon.

Grasmaaien in het najaar

Na de warme zomerperiode maakt het gras nu een normale groei door. De groeipiek is voorbij en halverwege het najaar kunt u de maaifrequentie en -hoogte aanpassen. Door de grasmaaier hoger af te stellen bereidt u uw gazon voor op mogelijke nachtvorst. Eenmaal in de week grasmaaien volstaat: ga hiermee door zolang het gras groeit. Laat het vooral niet te lang worden, want dit verstikt gras en zorg ervoor dat uw gazon erg nat blijft.